navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Popularni gastro magazin

Od travničkih ćevapa, tagarice, smokvare: Taste Atlas pobrojao 12 jela koja bi trebalo probati u BiH

Na prvom mjestu su travnički ćevapi koji se pripremaju od kombinacije govedine, teletine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone

AUTOR: Faktor/Taste Atlas
Objavljeno: 16.10.2025. u 16:16
get url
text
FOTO: Youtube/Screenshot
Popularni gastro magazin u svijetu Taste Atlas pobrojao je top 12 jela koja bi svako trebao probati ako ga put nanese u Bosnu i Hercegovinu.
Pa krenimo redom:
v2-intext-01
Travnički ćevapi
Ova vrsta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku. Ćevapi se pripremaju od kombinacije govedine, teletine i janjetine, uz dodatak soli, bibera i malo sode bikarbone. Prilikom pečenja na roštilju, meso se često premazuje bistrim temeljcem koji se priprema od goveđih kostiju i ovčetine.
v2-out-of-page
Hljeb, lokalno nazvan pitica, umače se u temeljac, a zatim se kratko peče na roštilju. Nakon pečenja, ćevapi se stavljaju u piticu i posipaju nasjeckanim lukom. Preporučuje se poslužiti ovu vrstu ćevapa s jogurtom kao prilogom.

Livanjski sir
Po uzoru na švicarsku i francusku tradiciju proizvodnje sira, livanjski sir prvi je put proizveden 1886. godine, a u početku se pravio samo od ovčijeg mlijeka. Kasnije se proizvodnja promijenila i dok mnoge industrijski proizvedene vrste danas koriste samo kravlje mlijeko, postoji nekoliko lokalnih porodičnih poduzeća koja koriste kombinaciju ovčijeg i kravljeg mlijeka.
Ovaj tvrdi sir obično dozrijeva od 60 do 80 dana, a po mogućnosti i više. Zbog svojih jakih okusa i ugodnih, orašastih aroma, sir je najbolje jesti kao predjelo.
Jabukovača

FOTO: HANUMA KOCHT/YOUTUBE/SCREENSHOT
Jabukovača je tradicionalna bosanska pita od jabuka porijeklom iz Sarajeva. Pravi se baš kao baklava, s dodatkom nasjeckanih jabuka. Tanko tijesto se premazuje kombinacijom nasjeckanih jabuka, šećera, vanilin šećera, oraha i limunovog soka.
Zatim se razvalja i slaže u pleh za pečenje. Kada se poslužuje, jabukovača se obično reže na kriške i prelijeva šerbetom - kombinacijom šećera, meda i limunovog soka.
Pura s lučinicom
Pura s lučinicom (stari hercegovački umak) je tradicionalno hercegovačko jelo koje se priprema od kukuruznog brašna samljevenog u vodenici. Nakon što se pomiješa s vodom i skuha, prelijeva se kombinacijom domaćeg kiselog mlijeka, maslaca i bijelog luka. Lagano, a opet ukusno, ovo jelo može se konzumirati tokom cijelog dana, bilo za doručak, ručak ili večeru.
Vlašićki sir
FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT
Poznat kao travnički i vlašićki, ovaj tradicionalni bosanski sir priprema se od sirovog ovčijeg mlijeka i prirodnog telećeg sirila. Nakon cijeđenja, sir se reže na blokove koji se sole i stavljaju u drvene kace, gdje se ostavljaju da dozrijevaju u salamuri.
Sir se sezonski proizvodi na planini Vlašić od autohtone pasmine pramenke. Karakterizira ga bijela boja, čvrsta, ali meka tekstura i male rupice koje se pojavljuju na presjeku. Zbog blago slanog okusa, čest je prilog raznim glavnim jelima.
Tagarica
FOTO: ANADOLIJA
Tagarica je tradicionalno mesno varivo ili složenac koji se sporo kuha u glinenoj ili metalnoj posudi koja se naziva tagar. Jelo obično uključuje govedinu ili teletinu, krompir i razno povrće poput luka, mrkve, paradajza i paprike, začinjeno bijelim lukom, soli, biberom i drugim začinima.
Prvo se kuha na ringli, a zatim peče u rerni. Glinena posuda, koja se mora namočiti u vodi prije pečenja, pomaže u stvaranju sporog, ravnomjernog procesa kuhanja i ispušta vodu dok se kuha, omogućujući da se okusi stapaju, a istovremeno osigurava da meso postane mekano, povrće upije bogatu supu, a jelo dobije jedinstven okus.
Sarajevska čorba
Sarajevska čorba je tradicionalna bosanska supa porijeklom iz Sarajeva. Obično se priprema od kombinacije teletine, maslaca, bamije, vrhnja, mrkve, peršuna, luka, brašna, žumanjaka, limuna, soli i bibera. Meso se nareže na kockice i dinsta na maslacu sa sjeckanim povrćem.
Brašno se dodaje u tavu, a smjesa se stavlja u lonac i prelije vodom. U lonac se dodaju bamija, so i biber te se supa kratko kuha na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja, smjesa žumanjaka i vrhnja se umiješa u supu, a zatim se skloni s vatre.
Kiseljačka pogača
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT
Kiseljačka pogača je vrsta kvasnog hljeba koji potječe iz Kiseljaka, gradića poznatog po gaziranoj prirodnoj mineralnoj vodi. Pogača se pravi od brašna, ohlađene gazirane vode, soli i kvasca. Nakon miješanja, tijesto se razvalja u diskove veličine dlana koji se zatim peku u pećima na drva na visokim temperaturama.
Svaka pogača se prereže na pola i premaže obilnom količinom kajmaka - kremastog namaza od zgrušanog vrhnja.
Budući da je jelo postalo važan dio lokalne kulture, postoji inicijativa za njegovu zaštitu i upis na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.
Visočka pečenica

FOTO: TASTE ATLAS
Visočka pečenica je sušeni goveđi proizvod koji se već nekoliko desetljeća proizvodi u gradu Visokom. Mesni proizvod izrađen je od visokokvalitetnih dijelova govedine koji su začinjeni solju, hladno dimljeni i sušeni.
Dijelovi govedine koji se koriste za ovaj proizvod uključuju but, leđa s lumbalnim dijelom, bok i plećku. Visočka pečenica tradicionalno se poslužuje tanko narezana, a obično se slaže s lokalnim sirom i svježe pečenim hljebom.
Ovo tradicionalno hercegovačko jelo priprema se od ukusnih, masnih uštipaka prelivenih domaćim kiselim mlijekom pomiješanim s maslacem i češnjakom. Uštipci se rade prema starom hercegovačkom receptu koristeći brašno, jaja, mlijeko i sol.
Uštipci sa lučinicom
Ovo tradicionalno hercegovačko jelo priprema se od ukusnih, masnih uštipaka prelivenih domaćim kiselim mlijekom pomiješanim s maslacem i bijelim lukom. Uštipci se prave prema starom hercegovačkom receptu koristeći brašno, jaja, mlijeko i so.
Ovo jelo ključni je dio hercegovačke kuhinje, one koja je odgajala mnoge generacije, i simbol je tradicije predaka. Danas je to vrhunska delicija diljem Hercegovine.
Smokvara
FOTO: TASTE ATLAS
Smokvara je tradicionalni desert iz Hercegovine. Priprema se od tamnosmeđeg tijesta koje se sastoji od smokvinog pekmeza - gustog proizvoda sličnog sirupu - pšeničnog i kukuruznog brašna, šećera, ulja i vode. Tijesto se oblikuje u plosnate diskove koji se zatim peku prije nego što se preliju šerbetom koji kombinira pekmez, šećer i vodu.
Zbog svoje slatkoće, smokvara, čije ime potječe od lokalnog izraza za smokve, najbolje se slaže s jakom bosanskom kafom.
Gradačačka kutija
Gradačačka kutija je tradicionalno jelo porijeklom iz Gradačca. Jelo je jedinstveno jer se tradicionalno priprema u kutiji za cipele. Sastoji se od nasjeckane teletine ili janjetine, luka, peršuna, celera, mrkve, ulja, soli, crnog bibera i bijelog luka.
Smjesa ovih sastojaka stavlja se na papir za pečenje, zamotava i prenosi u nauljenu kutiju za cipele. Kutija se omota aluminijskom folijom i jelo se peče u rerni. Nakon što je gotovo, kutija za cipele se prereže i jelo se poslužuje dok je još vruće.
Prema mještanima, ovo jelo se poslužuje isključivo vrlo važnim gostima i posjetiteljima.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO