Naučnici sve više otkrivaju da ono što jedemo može imati
ogroman utjecaj na proces starenja, a jedno od najzanimljivijih otkrića
posljednjih godina tiče se ljutih papričica.
Istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju čili
papričice imaju manji rizik od prerane smrti, srčanih i moždanih oboljenja, pa
čak i pojedinih vrsta karcinoma. Velika međunarodna studija iz 2020. godine,
koja je obuhvatila više od pola miliona ljudi iz SAD-a, Italije, Kine i Irana,
otkrila je da redovni konzumenti čilija imaju do 25 posto manji rizik od smrti u
odnosu na one koji ga ne jedu.
v2-intext-01
Tajna je u aktivnom sastojku kapsaicinu, koji čiliju daje
karakterističnu ljutinu. Kapsaicin potiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i
smanjuje upalne procese u organizmu - sve faktore koji doprinose zdravijem i
sporijem starenju. Osim toga, stimuliše proizvodnju endorfina, hormona sreće,
koji pomažu tijelu da se izbori sa stresom.
Stručnjaci napominju da je ključ u umjerenosti - previše
ljute hrane može izazvati iritaciju želuca, ali nekoliko puta sedmično male
količine čilija mogu pozitivno djelovati na zdravlje srca, krvnih sudova i
imunitet.
v2-out-of-page
Dakle, ako tražite jednostavan način da "začinite" svoj
život i možda usporite vrijeme rješenje bi moglo biti upravo u nekoliko
komadića ljutih papričica.