navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Mi smo (is)probali

Kako da vam palačinke uvijek ispadnu savršeno mekane i zlatne

Tajna nije u skupim sastojcima, nego u nekoliko malih trikova

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 30.10.2025. u 09:54
get url
text
Koliko puta ste se ponadali da će palačinke ispasti baš onako kao u omiljenom kafiću - tanke, mirisne i savršeno zlatne, a one opet nekako ispanu gumaste ili predebele? Tajna nije u skupim sastojcima, nego u nekoliko malih trikova.
Prvo, jaja i mlijeko neka budu sobne temperature. Hladni sastojci "šokiraju" brašno i sprječavaju da se masa ravnomjerno sjedini. Drugo, ne pretjerujte s miješanjem, čim se sastojci povežu, prestanite. Ako previše miješate, palačinke gube prozračnost.
v2-intext-01
Dodajte i malo mineralne vode u smjesu - to je stari trik naših nana koji garantuje mekoću i laganu teksturu. Ako želite zlatnu boju, u tavu stavite kap, dvije ulja ili mali komadić maslaca prije svake palačinke, a vatra neka bude srednja, ni prejaka ni preslaba.
I najvažnije, pustite smjesu da "odmori" bar 15 minuta prije pečenja. To omogućava da se brašno aktivira i da palačinke budu elastične, a ne tvrde.
v2-out-of-page
Probajte sljedeći put i vidjet ćete o čemu govorimo.
v2-rectangle-01
v2-rectangle-02
search icon
prikaži komentare (0)
v2-intext-02
POVEZANO