Koliko puta ste se ponadali da će palačinke ispasti baš
onako kao u omiljenom kafiću - tanke, mirisne i savršeno zlatne, a one opet
nekako ispanu gumaste ili predebele? Tajna nije u skupim sastojcima, nego u
nekoliko malih trikova.
Prvo, jaja i mlijeko neka budu sobne temperature. Hladni
sastojci "šokiraju" brašno i sprječavaju da se masa ravnomjerno sjedini. Drugo,
ne pretjerujte s miješanjem, čim se sastojci povežu, prestanite. Ako previše
miješate, palačinke gube prozračnost.
v2-intext-01
Dodajte i malo mineralne vode u smjesu - to je stari trik naših nana koji garantuje mekoću i laganu teksturu. Ako želite
zlatnu boju, u tavu stavite kap, dvije ulja ili mali komadić maslaca prije svake
palačinke, a vatra neka bude srednja, ni prejaka ni preslaba.
I najvažnije, pustite smjesu da "odmori" bar 15 minuta
prije pečenja. To omogućava da se brašno aktivira i da palačinke budu
elastične, a ne tvrde.
v2-out-of-page
Probajte sljedeći put i vidjet ćete o čemu govorimo.